De beste plek voor een vijver

Laat bij het bepalen van de plek van de vijver meerdere factoren meespelen.  Het is natuurlijk hoofdzaak dat hij op een mooie plek komt te liggen, maar er zijn meerdere factoren die belangrijk zijn voor een optimaal plezier van de vijver. Zo hebben de factoren licht en wind grote invloed op de levende organismen in de vijver. Waar moet je allemaal op letten?

Zon of schaduw?

In bijna alle gevallen is het het beste om de vijver in de volle zon te plaatsen. Licht is een belangrijke groeifactor van planten. Voor de gewone planten in de tuin is licht ook een belangrijke factor, maar door de felle zon is de kans op uitdroging erg groot. Bij de waterplanten in de vijver komt  uitdroging niet ter sprake dus voor de planten is in de volle zon perfect. Ook voor de dieren in uw vijver is het goed dat de vijver in de zon ligt. Door de zon zal het water opwarmen en dit is gunstig voor de dieren. Een nadeel van de vijver in de zon is dat het water te warm kan worden. In de zomer zal ondiep water erg opwarmen en dit is heel gunstig voor ongewenste dieren in de vijver. Deze ongewenste dieren zullen zich hierdoor gaan vermenigvuldigen. Dit nadeel kan worden verholpen door het oppervlak te laten begroeien. De vijver kan bijvoorbeeld aangevuld worden met waterlelies. Door de grote bladeren wordt het water op sommige plaatsten beschermd tegen de zon, hierdoor warmt het water minder snel op.

Om te bepalen waar de zon in de tuin staat is het belangrijk om meerdere beoordelingen te doen. Doe dit in de zomermaanden rond de tijdstippen 09:00, 14:00 en 18:00. Zo krijg je een goed beeld van de lichtinval in de tuin.

Uit de wind

Veel wind zal de plantengroei negatief beïnvloeden. Hogere planten kunnen omwaaien door harde wind en daarbij zal het water minder snel opwarmen. Zorg er dus voor dat de vijver op een beschutte plaatst ligt waar hij niet te veel wind vangt. Daarbij is er ook de kans dat water verloren gaat door een fontein in de vijver. Bij harde wind zal het water uit de fontein buiten de vijver terecht komen.

Niet in de buurt van bomen

Wortels van bomen kunnen de vijver flink beschadigen. Wanneer de wortels gaan groeien kunnen ze door het vijverfolie heen komen. Dit zorgt voor lekkages en het kost erg veel tijd en werk om dit te herstellen. Dit probleem moet dus voorkomen worden. Verder zorgen bomen voor schaduw en zoals je hebt gelezen is schaduw nadelig voor de vijver. Ten slotte zijn bladeren ook een gevaar voor de vijver. Afgestorven bladeren komen in de vijver terecht en gaan rotten op de bodem. Het biologisch evenwicht van de vijver zal zo verstoord worden.

Hoog of laag in de tuin

Het meest logische is om de vijver aan te leggen op het laagste punt van de tuin, dit in verband met zwaartekracht. Maar toch wordt hier vaak vanaf geweken om meerdere redenen. Het kan zo zijn dat het laagste punt in de tuin in de schaduw ligt, of dat dit punt te ver van de woning afligt.

Met deze tips staat niets meer in de weg om de vijver aan te leggen!