Vijver aanleggen

Wat moet je weten voor je een vijver aanlegt?

Een vijver in de tuin zorgt voor een natuurlijke sfeer in uw tuin, voor veel mensen is het een echte toevoeging in de tuin. Voordat je een vijver in de tuin plaatst, is het heel belangrijk om een vijver ontwerp plan te maken. Begin nooit zomaar met het graven in uw tuin, dit kan u veel tijd en geld besparen. Maar wat moet je weten voordat je begint aan de vijver?

Wanneer leg ik een vijver aan?

Het beste is om in het voorjaar te beginnen met het aanleggen van de vijver. Zo kan hij in de zomermaanden een biologisch evenwicht opbouwen. Pas wanneer dit evenwicht in orde is, kunt u vissen aanschaffen voor in de vijver. Een andere optie is om de vijver in het najaar aan te leggen, alleen moet er dan wel tot het voorjaar gewacht worden tot de waterplanten toegevoegd kunnen worden.

De voorbereidingen

Er moet rekening gehouden worden waar de vijver geplaatst gaat worden. Hiervoor moet ruimte vrijgemaakt worden, denk bijvoorbeeld aan bestrating die weggehaald moet worden, struiken die verlegd moeten worden enzovoorts. Ook belangrijk is om te kijken naar de wortels van bomen in uw tuin, deze mogen geen bedreiging vormen voor de vijver en moeten dus eventueel weggehaald worden. Dit is alleen het geval wanneer er een vijver met vijverfolie gelegd wordt. Bij voorgevormde vijvers en vijvers van steen geven de boomwortels minder problemen.

Het uitzetten van de omtrek

Met behulp van piketpaaltjes kun je de omtrek van de vijver uitzetten. Tussen de paaltjes wordt een touw gespannen zodat de randen uitgegraafd kunnen worden. Bij een voorgevormde vijver is het heel belangrijk dat er nauwkeurig gewerkt wordt. Meet de randen van de vijverbak en zet deze omtrek uit in de tuin.

Het uitgraven van de vijver

Let goed op de weersvoorspelling wanneer u de vijver wil gaan uitgraven. Veel regenval kan de kuilĀ  doen vollopen met regenwater en ook de verschillende plateau’s gaan zo verloren. Wanneer je met verschillende plateau’s wil gaan werken begin je met het graven van de eerste plateau. Afhankelijk van het model van de vijver graaf je deze verder uit.

Fundering voor de vijver

Wanneer je een vijver met vijverfolie gaat aanleggen is het belangrijk om een beschermfolie aan te brengen, het beschermfolie beschermd de vijverfolie tegen lekkage. Hierna kan de vijverfolie aangebracht worden. De folie moet goed tegen de bodems en de verschillende plateau’s aangedrukt worden, dit voorkomt holle ruimtes die lekkage kunnen veroorzaken. Zorg ook voor voldoende speling, plooien in de vijver zijn geen probleem. De wanden en de bodem zullen bij het vullen van de vijver nog iets uitzetten, leg het folie daarom nooit te strak.

Het vullen van de vijver

Bij een voorgevormde vijverbak vul je de vijverkuil met een laag water met geel zand, dit zal de ruimte tussen de kuil en de vijver opvullen. Dit moet herhaald worden tot de gehele kuil gevuld is. Wanneer dit gebeurd is kan de vijver gevuld worden met water.

De vijver kan nog aangevuld worden met accessoires als bijvoorbeeld waterornamenten en of fonteinen, nu kunt u gaan genieten van de vijver in je tuin!