Verschillende vijverpompen

Er zijn talloze soorten vijverpompen op de markt, het is vaak lastig te bepalen welke vijverpomp geschikt is voor de vijver. Welke vijverpomp je het beste kan gebruiken hangt af van verschillende factoren. De vijverpomp is bedoeld om het water in de vijver in beweging te houden. Bijvoorbeeld om het water naar een filter of waterval te pompen. Al bij het uittekenen van het vijverplan is het belangrijk om rekening te houden met de vijverpompen, maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

Hoe werkt een vijverpomp?

Een vijverpomp is zoals hierboven al benoemd is om het water in beweging te houden. De beweging wordt veroorzaakt door een schoepenrad met een draaiende beweging die het water in beweging zet. Vijverpompen hebben verschillende prestaties, de twee belangrijkste prestaties van een vijverpomp zijn:

1. De maximaal haalbare capaciteit
Om te bepalen welke maximaal haalbare capaciteit de vijverpomp moet hebben, moet er gekeken worden naar de inhoud van de vijver. De vijverpomp moet ongeveer 25% tot 50% van het water per uur kunnen rondpompen. Hou hier dus rekening mee bij het uitzoeken van de vijverpomp.

2. Maximale opvoerhoogte
De maximale opvoerhoogte is van belang wanneer je van plan bent om de pomp voor een waterval of beekloop te gebruiken. De pomp moet het water nu flink kunnen oppompen. Vaak staat er op de pomp aangegeven wat de maximale opvoerhoogte is.

Filterpomp

Een filterpomp is geschikt om vervuild water naar een filter of waterval te pompen. Deze pompen zijn vaak meer energiebesparend dan fonteinpompen, ze zijn namelijk minder krachtig.

Fonteinpomp

De fonteinpompen zijn zoals de naam het al zegt geschikt wanneer je een fontein in de vijver plaatst. De fonteinpomp is vaak erg krachtig en heeft een grote opvoerhoogte, hierdoor verbruikt hij ook meer energie.

Circulatiepomp

De circulatiepomp zorgt voor circulatie van het water, hierdoor kunnen afvalstoffen sneller aan de lucht worden afgegeven. Ook kan het water hierdoor beter zuurstof opnemen. Doordat het water alleen maar verplaatst hoeft te worden, zijn deze pompen vaak energiezuinig.

Energiezuinige vijverpompen

De laatste jaren wordt energiebesparing steeds belangrijker. Een vijverpomp kan een grote energieverbruiker zijn wanneer je deze constant aan hebt staan. Voordat u overweegt een energiebesparende vijverpomp aan te schaffen, is het slim om te kijken hoeveel ‘Watt” de vijverpomp verbruikt, bij kleine vijverpompen is dit namelijk minimaal. Wanneer u een grote vijver heeft met een grote pomp, kan een energiebesparende pomp je veel geld besparen.

De plaats van de vijverpomp

De vijverpomp kan op verschillende plaatsten neergezet worden. Hij kan in het water geplaatst worden, bijvoorbeeld op de bodem van de vijver. Maar hij kan ook op de oever geplaatst worden. Beide van deze opstellingen hebben zijn voordelen

In het water: Het voordeel van een pomp in het water is dat hij gemakkelijk ‘weggewerkt’ kan worden. De slangen hoeven zo niet in het zicht te liggen.

Op de oever: Wanneer er onderhoud gepleegd moet worden is dit veel gemakkelijker wanneer de pomp op de oever ligt, zo kan je er eenvoudig bij.